Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Škola vaření Bistrotéky Valachy má novinky. A stále častěji ji navštěvují muži

Čím dál víc mužů navštěvuje letos kuchařské kurzy ve Škole vaření Bistrotéky Valachy v Obchodním domě Zlín. Celkem se letos uskutečnilo již pět desítek kurzů a prošlo jimi přes 500 zájemců, kteří se do Zlína sjíždí z celé Moravy.

„Rostoucího podílu mužských účastníků jsme si začali všímat v posledních pár týdnech. Ještě nedávno muži buď vyhledávali určitá specifická témata, jako třeba přípravu zvěřiny či ryb, nebo kurz dostali jako dárek. V poslední době se ale hlásí aktivně sami a často na kurzy, které byly donedávna doménou žen. Třeba na kurzech pečení kvasového chleba nebo valašských frgálů dokonce tvoří až polovinu účastníků. Přisuzujeme to tomu, že roste obliba řemeslných produktů, které člověk zvládne vyrobit i doma, a navíc je vaření u mužů čím dál oblíbenějším koníčkem,“ říká Tomáš Blabla, ředitel Bistrotéky Valachy.

Do konce června se ve Škole vaření uskuteční ještě čtyři desítky kurzů. Většina je vyprodaná, ale na některá témata se ještě najdou místa. „Už jsme také vypsali novinky na podzim a zimu. Opět jsme zařadili osvědčená témata jako asijská, thajská, vietnamská či indická kuchyně, ale přibyly i nové kurzy, třeba croissanty a vánoční cukroví s Martinou Kynstlerovou, streetfood nebo curry a přidáváme také termín populárního kurzu pro děti,“ dodává Tomáš Blabla.

Zlínská Škola vaření pravidelně spolupracuje vedle Martiny Kynstlerové, vítězky soutěže Peče celá země, s dalšími renomovanými osobnostmi. Vyučuje v ní mj. Tomáš Černý, šéfkuchař pražské restaurace Dejvická 34 oceněné Bib Gourmand v Michelinově průvodci, přední český odborník na thajskou a asijskou kuchyni Antonín Bradáč nebo michelinský Roman Paulus. Pečení valašských frgálů a valašskou kuchyni vyučují cukrářka Pavla Stoklasová a šéfkuchař Josef Tydlačka z Resortu Valachy Velké Karlovice.

Nově řady lektorů rozšířil Dominik Unčovský, který byl před pár dny vyhlášen jako Objev roku v prestižní odborné anketě Zlatý kuchař 2023 a má na svém kontě také vítězství v národním kole soutěže Bocuse d´OR, která je přezdívána jako gastronomická olympiáda.

Více informací: www.bistrovalachy.cz/skola-vareni

Poslední volná místa do prázdnin:

  • 9. 5. Kurz Romana Pauluse
  • 12. a 13. 5. Steaky a omáčky s Tomášem Černým
  • 21. 5. Tartaletky s Martinou Kynstlerovou
  • 22. 5. Králík v kuchyni s Dominikem Unčovským (Zlatý kuchař – Objev roku)
  • 3. 6. Asijská kuchyně (nejen) pro vegany
  • 11. a 18. 6. Letní škola grilování – steaky
  • 16. 6. Pečení kvasového chleba
  • 17. 6. Neobyčejné zákusky s Martinou Kynstlerovou
  • 24. 6. Vietnamská kuchyně s Mayem Tran Hau
  • 25. a 26. 6. Pečení dokonalých dortů

Podzimní tipy ze Školy vaření:

  • Kouzlo croissantů s Martinou Kynstlerovou (2. 9.)
  • Kurz vaření pro děti (8. 9.)
  • Velká pánská jízda s Tomášem Černým (20. a 21. 10.)
  • Kouzlo 5 druhů masa s Tomášem Černým (23. 9.)
  • Pečení vánočního cukroví s Martinou Kynstlerovou (24. a 25. 11., 2, 15. a 16. 12.)
  • Thajská kuchyně s Antonínem Bradáčem (1. 9., 6. 10., 3. 11.)


Děti plnily branné disciplíny, profesionální vojáci ukázali boj zblízka

Den vítězství si Novojičínští nepřipomněli jen pietními akty, ale také zážitkovou akcí. Ta nabídka stezku s brannými disciplínami, vystavena byla vojenská technika a nechyběla atraktivní ukázka Armády České republiky.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

Kolekci historických vozidel obohatí tramvaj Tatra T3. Na její opravu věnuje Ostrava 5 milionů kč

Ostrava má po Praze největší sbírku historických vozidel městské hromadné dopravy. Většina z nich je ve perfektním stavu a stále jezdí. Nyní k ním přibude i tramvaj Tatra T3, která v Ostravě jezdila ještě před 30 roky.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Nejstarší ze 102 mincí je pražský groš z doby Jana Lucemburského

V Opavě byl nalezen mincovní poklad. Jde o nejvýznamnější nález na území dnešního Moravskoslezského kraje za posledních 100 let. Jedinečný je zejména množstvím zlatých mincí, stavem dochování a vzácností některých exemplářů.

V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 2024

V Porubě se uskutečnil mezinárodní turnaj mládeže v boxu Ostrava 24. Určen byl mládeži ve věku 11 až 18 let a zúčastnili se ho boxeři i z Německa a Skotska.

Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Hasiči v noci na Bruntálsku bojovali s požárem štěpky

Včera 19:18 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Co bylo příčinou požáru štěpky uskladněné ve Staré Vsi na Bruntálsku, se snaží od čtvrtečního časného rána zjistit hasičský vyšetřovatel. Oheň hasilo pět jednotek.

Při nehodě auta s motocyklem v Třinci se těžce zranila motorkářka

Včera 19:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ke kolizi osobního automobilu s motocyklem spěchali ve čtvrtek odpoledne záchranáři do Koperníkovy ulice v Třinci. Hlášeno tam bylo vážné zranění motorkářky.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě města

Dnes 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

Biskup ostravsko-opavský požehnal prameny v Karlově Studánce při zahájení lázeňské sezóny

Včera 12:31 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

Obce by rády, aby zákaz jízdy kamionů přes horský úsek platil celý rok

Kamionů, které vjíždějí do zakázaného horského úseku v Beskydech, ubylo. Vyplynulo to z výsledků automatického počítání a také policejních kontrol. Přesto však mnozí řidiči zákaz porušují a vjíždějí do úseku, kde pak kamiony na sněhu havarují, nebo silnici zatarasí.

Dobrovolníci sbírali odpad v části Beskyd

Turisticky velmi oblíbené Beskydy jsou zase o něco čistější. Stovky dobrovolníků se zapojily do jarního úklidu, který probíhal na mnoha místech. My jsme se byli podívat na Prašivé, Ondřejníku a v Ostravici.

Dvojici zlodějů policisté zadrželi krátce po vloupání v Havířově

Včera 7:36 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na podezřelou dvojici vynášející věci z areálu firmy byli přes linku 158 upozorněni policisté z obvodního oddělení v Havířově-Šumbarku. O chvíli později už byli pachatelé zadrženi.

Dům v Morávce byl v ohrožení kvůli požáru ohřívače bazénové vody

Včera 7:26 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pět hasičských jednotek zasahovalo ve středu před polednem u požáru ohřívače vody do bazénu a garáže rodinného domu v Morávce. Dům hasiči svým rychlým zásahem zachránili, přesto majitelům vznikla škoda za zhruba 700 tisíc korun.